Goud relay team

Selma Poutsma (14 mei 1999)in de luwte pikt Selma Poutsma ongemerkt een plek in tussen ’s werelds beste shorttracksters. Ze heeft al veel ervaring en met de overtuiging dat ze vooral een sprintster is. 

Haar verrukkelijke, katachtige starts. De snelheid waarmee ze in teamrelays moeiteloos gaatjes dichtrijdt die voor anderen onoverbrugbare kloven zijn.  Op de Olympische Spelen in Beijing 2022 pakte ze GOUD met het relay team! net als op het WK in Dordrecht in 2021.

Op 17 december 2022 verscheen ze pas voor het eerst in een finale van de wereldbeker, bijna zes jaar na haar debuut op dit niveau.  

Selma, rustig en bescheiden, kan er met terugwerkende kracht van genieten. Ze memoreert aan een moment dat ze net van het ijs was in Dresden, met de zekerheid van een finaleplaats op de 1500 meter. 

Shorttrack is, een ervaringssport. Oefening en durven baren kunsten, en zo volgen er finaleplaatsen. Poutsma leert elke dag, al sinds ze als jonge, middelbare scholiere van vijftien een best opzienbarende stap zette. Haar talent was ontdekt door de coach van Jong Oranje waarbij ze op jongere leeftijd al een paar keer had mogen rondsnuffelen. “Daar beleefde ik geen enkele lol aan. Ik vond de plek niet leuk. Iedereen was ouder dan ik. Als ik daarheen ging om te trainen, wilde ik zo snel mogelijk weer terug. Mijn vader had intussen contact gekregen met Franse trainers die me uitnodigden voor een stage in Font-Romeu gedurende de zomer. Miv het seizoen 2024-2025 zal Selma ook samen met Team Jumbo haar langebaan mogelijkheden serieuzer gaan oppakken. De ultieme droom van Selma is om op de Olympische Spelen van Milaan op 2 onderdelen aan de start te verschijnen.

Literatuur studie

Selma spreekt vloeiend Frans, wat van pas komt in haar studie Liberal Arts & Sciences. “Ik heb Franse taal en literatuur als hoofdstudie gekozen. Wat ik er later mee wil, weet ik nog niet.  Ik denk dat ik nog een pre-Master in culturele antropologie zal doen. We zien het wel. Ik heb nog jaren de tijd om te studeren. Eerst shorttracken!

Gallery