Wereldkampioenen

Bart Lambriex (1999) en Floris van de Werken (1995), twee pro-zeilers die behoren tot de wereldtop van het Skiffzeilen. (49er)

“We zeilen nu ongeveer 3,5 jaar samen, maar we kennen elkaar al heel lang. Als je begint met zeilen, dan zeil je een Optimist (een kleine, lichtgewicht zeilboot voor kids tussen 8 en 18 jaar, red.) Toen was Floris al een aantal jaar ouder, maar dat was toen we elkaar leerden kennen. Een jaar of 6 à 7 geleden zeilden we al in dezelfde boot. Floris is er toen een tijdje tussenuit geweest. Maar we kennen elkaar dus al best wel lang.”

Bart: “Dat is wel echt iets wat is gegroeid. Toen ik een jaar of 7 was, vond ik het gewoon leuk en zeilde ik af en toe in het weekend. Door de jaren heen werd ik steeds enthousiaster. Kijk, na de middelbare school kom je een beetje voor een keuze te staan. Ga je studeren of ga je fulltime de topsport in? Tijdens dat kantelmoment heb ik duidelijk voor de topsport gekozen. Dat vond ik zelf geen moeilijke keuze, maar mijn omgeving keek er wel gek naar. Blijkbaar vinden mensen het gek dat je niet voor het stabiele leven kiest, maar voor risico gaat. Maar ik geloofde erin en ging ervoor.

Uiteindelijk zijn we nu al drie keer wereldkampioen geworden en een keer tweede, best een goede keuze dus.

”Floris: “Als ik iets anders dan zeilen moet kiezen, denk ik dat ik wel in de sport zou blijven. Sport en presteren fascineren me enorm. Of dat in de rol van sporter, coach of manager van een sportteam zou zijn, ik zou hoe dan ook in de sport bezig blijven

Het prestatieklimaat vind ik gewoon heel erg mooi.” Bart: “Als ik wat anders zou doen, zou ik altijd de allerbeste versie van mezelf willen zijn. Ergens zo goed mogelijk in worden. Dat kan in sport, maar dat kan ook in elke andere tak van het leven. 

In iedere job wil je er het beste uit halen.”Floris: “Je moet in ieder geval heel goed met elkaar kunnen samenwerken. Daar is wel enige klik voor nodig. Anders wordt samenwerken lastig.” 

” Floris: “Het gaat niet alleen om in het bootje stappen en wegzeilen, maar het gaat ook om: ‘zit je vandaag lekker in je vel en kun je presteren?’ Daarvoor is het belangrijk om open te zijn en elkaar te vertrouwen, ook op persoonlijk vlak. Je moet je gevoel kwijt kunnen bij je teamgenoot.” Bart: “We hebben ook echt weleens een ruzietje of heftige discussies. Maar dat hoort erbij. We vinden het belangrijk wat we doen en daar komen emoties bij kijken. Dan kan het wel eens wat hoger oplopen.”

Fascinatie met de zee

Hoe komen ze tot rust

Floris: “Thuis zijn is altijd al heel fijn. We zijn veel onderweg, meer dan 200 dagen per jaar in het buitenland. Dan is thuis zijn met mijn vriendin iets waar ik heel veel rust uithaal. Maar daarnaast doe ik graag toch iets actiefs. Ik ga alsnog een rondje fietsen, surfen of iets anders doen waarbij ik in beweging ben. Het liefst iets in de natuur. Ik vind het lekker om buiten te zijn.” Bart: “Ja, een paar weekjes thuis zijn geeft toch wel lekker wat rust. Af en toe de zee op met een andere watersport geeft toch ook wel weer rust. Dan ben ik niet meer bezig met er goed in worden.”

Bart ” Het voelt gewoon lekker vrij om op zee te zijn. Je hebt alleen wind en golven om je heen. Je bent alleen. Het is heel zen.”

Gallery