Olympic gold Tokyo 2021

Jetze Plat (afkomstig uit Vrouwenakker 10 juni 1991) Paralympisch Atleet van 2017, 2019, 2021 en genomineerd voor de prestigieuze Laureus Award in 2017 en 2021.

Hij werd Europees en Wereldkampioen Handbiken (10 keer)en pakte het wereldrecord handbiken op de marathon. Daarnaast won hij ook nog de wereldtitel in de triathlon en werd kampioen op de legendarische Ironman triathlon van Hawaii. Hij presteerde het onmogelijke 3 Gouden medailles in Tokio.  (Triathlon, handbike tijdrit en handbike wedstrijd). Jetze was in Tokio onverslaanbaar en werd ook wel “de machine” genoemd.

Op 13 maart 2019 verpulverde Jetze het Werelduurrecord in Alkmaar. Het record staat nu op 44,749 meter, 2,5 km meer dan het vorige. 

Jetze Plat

Jetze werd geboren met twee onvolgroeide benen. Toen hij naar de basisschool ging kwam hij voor het eerst in aanraking met een handbike en op zijn twaalfde reed hij zijn 1e handbike wedstrijd in het Amsterdamse vondelpark.. Sinds  2012 waar hij 4e werd op de Olympische Spelen in Londen is Jetze zijn sport professioneler gaan aanpakken. Hij stopte met werken (repareren van handbikes) en ging fulltime trainen op de handbike en ging daarnaast ook meer uren investeren in het zwemmen.

In Rio 2016 resulteerde dit al in twee prachtige medailles brons op het handbiken en Goud op de Triathlon.  Voor Tokyo 2020 legt Jetze de lat nog hoger. Jetze laat als geen ander zien dat er ook met een handicap mooie dingen in het leven te bereiken zijn. Jetze is een echte winnaar en zegt dan ook Focus op wat je wel kunt!

Jetze is o.a. ambassadeur van de Nederlandse Loterij, Toyota, Campina, Matrix en Nike.

Gallery